La guardia - Reisverslag uit San Lorenzo, Paraguay van Mieke en Bie - WaarBenJij.nu La guardia - Reisverslag uit San Lorenzo, Paraguay van Mieke en Bie - WaarBenJij.nu

La guardia

Door: Mieke y Bie

Blijf op de hoogte en volg Mieke en Bie

22 Januari 2009 | Paraguay, San Lorenzo

Sorry voor het lange wachten, de laatste tijd zijn er regelmatig internetproblemen... Maar hierna volgen een hele reeks nieuwe verhalen!!

We hadden het voornemen om eens een week hard te werken. Maandagochtend staan we dus paraat en trotseren de wekelijkse zaalronde, waarbij we weer geviseerd worden door ‘de jefe’ (= een ‘Broos’-achtig type met een uiterlijk zoals Eddy Wally, die ons steeds veel te moeilijke vragen stelt, of alleszins denkt dat we geen woord Spaans begrijpen en alles vertaald naar het Duits).
Mieke volgt een week consultorios op preparto (zwangere meisjes/vrouwen) en leert o.a. harttonen te beluisteren met een stethoscoop van Pinard. Bie staat op algemene gynaecologie en ziet schrijnende situaties zoals nooit tevoren. Zwangere meisjes van 15 jaar zijn hier in Paraguay alledaags. Ook werd tijdens een controle-speculumonderzoek een deel van een tumor per ongeluk losgetrokken en mee verwijderd, het bloed liep langs de vrouw haar benen naar beneden gedurende een half uur, ze kreeg enkel een vuil watje om het te stelpen…

Consultatie-weetjes:
- HIV (AIDS) wordt hier standaard bij iedereen aangevraagd, niet zelden is het resultaat positief.
- Privacy bestaat hier hoegenaamd niet: poetsvrouwen, secretaresses, iedereen met een witte schort… komt binnen tijdens gynaecologische onderzoeken.
- Niemand kijkt op van kleine reptielen of insecten in de consultatieruimtes.
- Regelmatig gebeurt de eerste gynaecologische consultatie pas op het einde van de zwangerschap owv. geldgebrek. Dit veroorzaakt vele complicaties bij en na de geboorte.
- Vele SOA’s, frequent neonatale klem (tetanus), vele illegale abortussen (abortus is hier enkel toegelaten als er een medische indicatie is). Aangezien slechts de minderheid goede anticonceptie gebruikt, zijn er vele ongewenste zwangerschappen. Regelmatig worden deze dan in onmenselijke omstandigheden (thuis) geaborteerd.
- Zwangere meisjes van 13-14 jaar komen alleen naar de gynaecoloog.

Woensdag hadden we onze eerste guardia (= wacht). Een hele resem dokters en residenten waren van de partij. Ook wij stonden klaar in onze OK (= operatiekwartier)-pakjes.
Eerst een kijkje nemen op ‘de pre-parto zaal’, hier liggen alle urgente gevallen en hoog-zwangere vrouwen…met andere woorden: puffende, zwetende, jammerende en roepende vrouwen naast elkaar met enkel een gordijntje tussen de bedden. Wij moeten deze dames elk uur evalueren. Indien ze (bijna) volledige ontsluiting hebben, moeten ze zelf nog naar het OK wandelen (met de benen tegen elkaar), waar ze naast elkaar liggen om te bevallen.
Verder zagen we de eerste curretage/biopsiename. Na een stage chirurgie in België is dit toch wel even slikken: geen mondmaskers, niezen doen ze liefst in het steriele veld, hoe meer volk in het OK, hoe beter (iedereen zet zich gezellig rond de operatietafel op de grond)…
We keken verwonderd toe naar de eerste vaginale bevalling waarbij de baby heel langzaam ter wereld kwam -> te langzaam, want wegens zuurstoftekort door de navelstreng die rond het nekje zat, liep zij waarschijnlijk blijvende hersenschade op. Verder volgden we een keizersnede van een tweeling op 28 weken. De baby’s leken net buitenaardse wezentjes (groot hoofd, klein lijfje en lange ledematen): eentje woog 800 gram en mat amper 30 cm. Je kon haar op 1 hand vasthouden. Ze moest direct manueel gereanimeerd worden, maar haalde het wel. 1 week later vernamen we dat ze toch gestorven is. We zagen hier nog geen enkele bevalling zonder enige complicatie!

Donderdag: weer guardia… we geraken gewend aan de Paraguayaanse bevallingen. Vandaag is er echter geen volk op de zaal (meer dokters dan patiënten)…uren wachten tot er een vrouw komt. Hier komen dan ook enkel vrouwen. Mannen worden hier niet toegelaten. Zij moeten buiten aan de ingang wachten totdat de pediater de baby komt presenteren. De vrouw staat er hier helemaal alleen voor. Verder leren we de basisprincipes en ook de instrumenten te benoemen (voor een keizersnede) in het Spaans, want volgende keer zou het wel eens aan ons kunnen zijn om te instrumenteren…